Bu yün, sürdürülebilir tarım uygulamaları ile birlikte merinos koyunlarından elde edilmektedir. Dünyanın en iyi yünü olarak üretilen bu yünler, yenilenemeyen fosil enerjiden endüstriyel olarak üretilmektedir. Bu noktada merinos koyunları uzun yıllar boyunca güneş ışığı, temiz hava, su ve çimen gibi doğal bileşenler ile beslenmektedir. Bu nedenle yünleri de son derece kalitelidir. Doğal bir elyaf olan bu yünler, koyunlar tarafından her yıl yenilenmektedir. Bu da yünlerin yenilenebilir bir lif haline gelmesine neden olmaktadır.
Merinos yünü çeşitlerinin hepsi aynı değildir. Bazı yünler çok yumuşakken bazıları ise çok daha sert bir yapıda olabilmektedir. Peki, bu yünlerin çeşitleri ve özellikleri nelerdir?
En ince mikronu olan yünler yüksek kaliteli ve yumuşak dokulu kumaşların yapımında ve örgü ipliklerinde kullanılmaktadır. Dünyanın ön plana çıkan moda evleri bu ürünleri tercih etmektedir.
Orta mikron yün, melezleme ile üretilmektedir. Orta sertlikteki bu yünler dokuma giyim kumaşlarında ve mobilyalarda yoğun bir şekilde talep görmektedir.
Farklı koyun ırklarından elde edilen bu yün türü, sağlam ve dayanıklı yapısı ile dikkat çekmektedir. Bu nedenle genellikle halıların yapımında kullanılmaktadır.
Ortalama bir mikron insan saçı 50 ile 100 mikron arasında iken merinos yünü ise 22 mikrondan daha küçüktür. Bu nedenle birinci sınıf bir elyaf olduğundan bahsedebiliriz. Bu doğrultuda merinos yününün kaşmirden çok daha yumuşak ve ipekten çok daha pürüzsüz olduğundan bahsedebiliriz.